maanantai 11. lokakuuta 2010

Uudistaako Ulla Appelsin Ilta-Sanomien tiedotuslinjan?

WinCapitan pääjutussa syyttäjänä toimivan Mika Appelsinin vaimo Ulla Appelsin valittiin viime viikolla Ilta-Sanomien päätoimittajaksi. Tuore päätoimittaja antoi haastattelun valinnastaan entiselle työnantajalleen. Maakuntalehti Etelä-Saimaa julkaisi Ullan haastattelun eilisessä lehdessä.

Lehtijutussa kerrotaan, että Ulla Appelsin on kirjoittanut urallaan kirjat mm. Adolf Ehrnroothista ja WinCapita-sijoittaja Gustav Hägglundista. Päätoimittaja on nykyisellään 42-vuotias ja hänen isänsä on työskennellyt varatuomarina. Koulutukseltaan Ulla on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja.

Nyt siis on tilanne se, että Ilta-Sanomien päätoimittaja on aitiopaikalla seuraamassa WinCapita -vyyhdin syyteharkintaa. Ulla kertoo iltapäivälehtijournalismin olevan hänelle intohimo ja sen, että toimittajaksi hänet ajoi kirjoittamisen palo.

Seuraavaksi lainaus Ullan haastattelusta:

Appelsin tahtoo luotsata Ilta-Sanomia, joka on vallanpitäjille kova, muttei koskaan kova tavalliselle ihmiselle. Rikosjutuissa uhrin aseman ajatteleminen on Appelsinin mukaan erittäin tärkeää.

Nyt on rouva Appelsinilla mahdollisuus oikeasti vaikuttaa siihen, minkälaista viestiä Ilta-Sanomat haluaa viestittää esim. case WinCapitan yhteydessä. Pitääkö Ulla aidosti kiinni jaloista periaatteistaan vai syyllistytäänkö taas kerran halpamaiseen ja mässäilevään, ihmisuhreista piittaamattomaan tiedotuslinjaan.

Tulevaisuus näyttää onko päätoimittaja Appelsin todellinen vallan vahtikoira vaiko kansalaisten kyykyttäjä.

Millähän tavalla Ilta-Sanomat on tähän mennessä ajatellut WinCapita -"uhrien" asemaa? Nyt onkin tilaisuus tehdä toisin ja harjoittaa ammattimaista journalismia myös WinCapitasta kirjoitettaessa. Mika voi varmasti vielä kotona kerrata syyttömyysolettaman perusperiaatteet, jotka vaikuttavat hyvin olennaisesti uutisointiin rikosjutuista kirjoitettaessa.

Odottakaamme mielenkiinnolla, mitä ja milloin Ilta-Sanomat kirjoittaa seuraavaksi aiheesta WinCapita.

Palatkaamme Ullaan viimeistään silloin, kun Ilta-Sanomat seuraavaksi innostuu kirjoittamaan tämä blogin ykkösaiheesta. Kaikki on nyt mahdollista.

4 kommenttia:

 1. Joo, sitä saakin mielenkiinnolla odottaa. Epäilen silti vahvasti, että linja ei muutu. Jos muuttuukin, niin hyvin pienellä uutisoinnilla tai sitten olen todellakin väärässä. En tunne ainakaan kovin montaa tapausta, että media yleensä olisi juurikaan anteeksipyydellyt muista kuin pienistä kirjoitusvirheistä. :)

  VastaaPoista
 2. Mun firma täytti aikanaan vuosia ja oli uudet tilatkin.
  Alan lehteen oli tullut vanha ammattitoimittaja tekeen
  joitain juttuja. Siinä kävi niin että hän kirjoitti
  ihan erilailla kuin haastattelussa puhuttiin.
  Kaikki meille tärkeät hyvät asiat oli muutettu.
  Lukija sai firmasta aivan eri kuvan kuin todellisuus.
  Kun otin yhteyttä toimittajaan kauhuissani, hän totesi
  että kysymyshän oli hänen tavastaan ja näkemyksestään
  asiasta eikä siitä mitä minä pidin tärkeänä, tai ajattelin. Silloin päätin että vain itse maksettuja
  ilmoituksia, ei haastatteluja enää koskaan.
  Olisipa poikkeuksia, mutta pelkäämpä että ketunhäntä
  on yleensä kainalossa.

  VastaaPoista
 3. Eiköhän se ole niin että Ulla on "jäävi" sanomaan Capitasta mitään koska mies on syyttäjänä jutussa,tai ainakin se on syy olla kommentoimatta !

  VastaaPoista
 4. Kyllä se on niin että herra syyttäjä on tässä jäävi !! koska vaimon silmille ei voi hyppiä ja tehdä syyttäjättämispäätöstä !! mikä on totuus!! tässä !! jutussa koska vaimon kirjailia bisnes kärsii ja menettää arvonasa kirjailijana ja tämä jo heijastaa traumoja makuuhuoneeseenkin !! näin Suomen hyvävelijärjestelmät toimii!!

  VastaaPoista