perjantai 30. huhtikuuta 2010

Media tekee ihmeellisiä asioitaOlen monesti kritisoinut valtamedian toimintaa case WinCapitan yhteydessä. On selvää, että toimittajat ovat syyllistyneet eriskummallisiin ja kyseenalaisiin ratkaisuihin toki myös muissakin kansaa puhuttavissa tapauksissa.

Internetistä on monenlaista sivustoa ja yksi ajatuksia herättävä sivusto on löytämäni mediasanasto. Mediasanastosta löytyy lukuisia median toiminnan yhteydessä tuttuja ilmiöitä.

Mielestäni seuraavat ilmiöt kuvaavat hyvin median toimintaa myös WinCapitasta kirjoitettaessa. Monesti tuntuu, ettei uskalleta eikä oikein viitsitä. Pääsee paljon helpommalla kirjoittamalla sopulimaisesti ja jättämällä taustatyö kokonaan tekemättä.

Hiljaisuuden salaliitto

Käsite, jolla viitataan median ja vallankäyttäjien väliseen, usein äänettömään sopimukseen jättää kertomatta suurelle yleisölle joistakin tärkeistä yhteiskunnallisista suunnitelmista tai kysymyksistä. Esimerkiksi Urho Kekkosen dementiaa hänen viimeisinä virkavuosinaan on yleisesti pidetty tällaisena suomalaisen journalismin hiljaisuuden salaliittoon liittyneenä aiheena.

Hiljaisuuden spiraali

Viestinnän tutkijan Elisabeth Noelle-Neumannin teoria joukkoviestimien tavasta yhdenmukaistaa vallitsevaa mielipideilmastoa "äänekkään mediavähemmistön" mukaiseksi karsimalla siitä vähemmän kannatusta saavia mielipiteitä. Hiljaisuuden spiraali kuvaa sitä prosessia, joissa yksittäinen mielipide tai näkemys saa sitä enemmän kannatusta, mitä laajempaa ja näkyvämpää mediajulkisuutta se saa. Edelleen mitä hallitsevammaksi ko. mielipide näyttää muuttuvan, sitä vähemmän sille halutaan esittää vastakkaisia mielipiteitä. Eristäytymisen pelossa ihmiset eivät tuo julki vastakkaisia mielipiteitään ja muuttavat käsityksiään entistä enemmän yleisen mielipiteen mukaisiksi. Hilajsuuden spiraalin kehittymiseen on mahdollista vaikuttaa mielipidetutkimuksilla, jotka voivat näyttää oikean kuvan mielipiteiden todellisesta jakautumisesta.


Onko kukaan skeptikko miettinyt, että mitäpä, jos case WinCapitan yhteydessä media olisi sittenkin syyllistynyt esittämiini asioihin? Ilmiöiden olemassaolo kyllä tiedostetaan julkisesti, mutta WinCapitan yhteydessä niiden havaitseminen on valtaväestölle vielä ylivoimaisen hankalaa.

Mediasanasto kätkee sisäänsä monia mielenkiintoisia termejä ja suosittelen kaikkia kiinnostuneita niihin ajatuksella tutustumaan.

Mediasanasto löytyy osoitteesta: http://www.mediadoc.fi/mediasanasto.html

Haluan toivottaa lukijoille mukavaa Vappua!

23 kommenttia:

 1. Täsmällinen kirjoitus.Voiskohan tähän vielä liittää erään kolmannen nimikkeen;Pöyhkeyden ja tyhmyyden salaliitto jossa media(myös krp) ei kasvojen menetyksen pelossa halua myöntää ollensa väärässä.En usko että tässä on tietämättömyydestä kysymys pikemminkin laiskuudesta ja yleistämisestä.Kuvitellaan että kaikki on huijausta joka joutuu poliisin tutkinnan alle.Tilanne on suunnilleen vähän samankaltainen kuin eräs tositapahtuma johon eräs ystäväni joutui: Lapsi(esikoululainen) oli piirtänyt kuvan josta opettajat tulkitsivat että isin täytyy olla lapsensa pahoinpitelijä.Pullataikina alkoi paisumaan.Sossut kytkettiin asiaan,seuraavana poliisit jotka pidättivät isän käsiraudoin keskellä kirkasta päivää naapurien nähden.Tutkinta vankeuteen pariksi viikoksi jonka jälkeen vapaaksi.Ystävälläni oli yritys jonka toiminta lakkautui ja toimeentulo samoin menetetyt asiakkaat tutkintavankeuden ajalta SEKÄ mahdollinen epäilyksen varjo(jospa kuitenkin) joka seuraa edelleen ystävääni vaikka vapus myönnettiin. Ystäväni jätti maan ja asuu ulkomailla nykyään.

  VastaaPoista
 2. Joo, esim. kun seuraa uutishakusivustoa www.ampparit.com , niin jossain päivän tai tilanteen uutisaiheesta näkee kuinka sopulimaisesti media toimii. Ei edes otsikkoa muuteta.

  Sitten minua kummastuttanut tapaus Anneli Auer. Siinä on oikein kouluesimerkki median ja poliisin symbioosista. En ota kantaa tapaukseen muuten. Mutta siinä on kummia piirteitä poliisin puolelta ja median rummuttaa asiaa lähinnä poliisin vinkkelistä ellei jopa ainoastaan.

  tth

  VastaaPoista
 3. No herää taas kysymys, mitä tapahtui oikeudenkäynnissä, jossa Kailajärven matkustuskieltoa käsiteltiin? Ei ole kuulunut mitään, vaikka Krp kertoi töppäilynsä jälkeen
  asian olevan käsillä huhtikuun lopussa. Eli onko Hannun kieltoa taas jatkettu,vai joko vapaa liitämään? Seinäjokihan on käsillä piahkoin
  onko tosiaan Krp:n takki näin tyhjä, että yrittävät estää, jos ei muuta ku hoviin viemällä
  taas asian etenemisen? Nyt on aika hauska juttu sinänsä kun miettii mitä ovat kovalla äänellä paasanneet, että lumilla asia etenee ei vaan etene ja lumet sulaa. Miten meinaavat selittää laskun, kun sen aika koittaa miksi
  venkoilivat vaikka asia ollut selvä jo kauan.
  Taitaa Rautavan tutkinta nyt olla loppusuoralla
  itseasiassa ollut jo kauan, muttei ole munaa tunnustaa menneensä metsään. Suomi taitaa olla oikeesti aika varakas valtio kun on varaa leikkiä tätä leikkiä, eikö veronmaksajat havahdu moiseen touhuun? Kiltisti maksetaan kun Krp leikkii Leegoilla ja Tuomarit ystävällisesti siunaavat Viallisten palojen paikat, kyllä olisi kirveellä töitä

  VastaaPoista
 4. Rautava luultavasti pääsee kuin koira veräjästä aiheuttamastaan sotkusta. Oli jollekin toimittajalle kertonut, että hän jää eläkkeelle eikä enää joudu vastuuseen mistään. Näinkö se siis menee viranomaispuolella, että vaikka mitä tahansa hirveää on tullut tehtyä kansalaisille, viranomainen ei joudu vastuuseen eikä varsinkaan silloin jos jää eläkkeelle??

  VastaaPoista
 5. Jostain syystä minulle ei tule mieleen yhtään järkisyytä, miksi vallanpitäjät ja media olisivat yksimielisesti liittoutuneet juuri WinCapitaa tai sen jäseniä vastaan. En väitä, etteikö tämä teoriassa voisi olla mahdollista, mutta mitkä olisivat perusteet? Te viisaammat voitte varmaan laittaa meille kaikille tyhmille WinCapitaa ulkopuolelta katseleville listan faktoista tai edes arvauksista näkyviin...

  VastaaPoista
 6. Mediahan on jo lähes 2 v. rummuttanut ja tuonut
  esille sen, että Kailajärvi on tunnustanut huijauksen ja WinCapitan olleen pyramidipeli. Miksi media ei edellisen johdosta jo ala kysellä
  krp:lta, että jos asia on näin selvä, niin mikä maksaa kun asiaa ei ole vielä yli 2 v. jälkeenkään viety oikeuteen ja annettu tuomiota. Tätä kumaksuu jo valtaväestökin.
  Vanhemmat jäsenet kuitenkin tietävät, että Capitan toiminta oli aivan laillista liiketoimintaa. Krp:n toimesta toiminta oli saatava näyttämään rikolliselta. Asia on saanut
  median ja krp:n asenteellisella ja mustamaalavalla kampanjalla niin suuret mittasuhteet Suomessa, että enää ei voi perääntyä menettämättä kasvojaan. On pattitilanne, niin kuin shakissa. Perääntyä ei voi koska menee maine. Joten on pakko vaan pitkittää juttua, niin pitkään kuin mahdollista.

  Oikeuteenkin on sen vuoksi vaikeaa mennä, kun ei ole todisteita rikoksesta ja vielä mitä suuremmalla syyllä koska ei ole
  koko rikosta. On vain syytä epäillä ja olettaa
  olettamuksia ollut jo yli 2 vuotta. Valveutuneimmat ihmiset alkavat olla jo perillä
  Suomi nimisen "oikeusvaltion" toimintatavoista viranomaistoiminnassa. Kun syylliset tiedetään, niin kyllä rikos keksitään. Näin meillä täällä onnelassa.

  VastaaPoista
 7. Järkisyitä voi jokainen pohdiskella omassa järkevässä mielessään. Lumilapiot ja muut palkinnot kertovat median toiminnasta hyvinkin paljon.

  Kenellä on rohkeutta uutisoida, että Sallan ja Jussin koko WinCapita -uutisointi sai täysin väärin perustein median edustajien myöntämiä palkintoja?

  Miten siitä voi saada palkinnon, että väittää syytöntä rikolliseksi ja siitä, että levittää ison määrän perättömiä huhuja väittäen niitä todeksi?

  Valtamedia astui pahasti miinaan WinCapitassa ja vakava asennevamma estää toimittajia myöntämään tehtyä töppäystä.

  Kuka uskaltaa? Kuka on se rohkea? Onko muka oikeasti niin, ettei Suomesta löydy sellaista rohkeaa toimittajaa, joka vaatisi mustamaalaajilta todisteita väitteidensä tueksi?

  KRP sählää ja toimittajat eivät ole huomaavinaan viranomaisten toiminnassa mitään poikkeuksellista. Asennevammalla ja pelkuruudella selittyy paljon, muttei sentään kaikki.

  Hiljaisuuden spiraali on mielenkiintoinen, mutta häpeällinen ilmiö.

  VastaaPoista
 8. Tulemme mielenkiinnolla odottamaan tulevien vaalien keskusteluja. Mitä vastaavat ehdokkaat, kun heiltä kysytään tehtyjä toimenpiteitä niiden capitaanojen puolesta, jotka heiltä apua pyysivät. Maahanmuuttajien osalta ollaan valmiita esittämään mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta omien kansalaisten suhteen käännetään selkä ja nostetaan kädet pystyyn. Eivät he ole mitään kansalaisten edustajia, pelkurijoukkoa koko sakki!

  VastaaPoista
 9. Joo, kyllähän tuo kaikki on jo pitkään todettu, mikä on median linja. Silti se on uskomatonta ja en käsitä sitä millään.

  Ihan sama koskee poliisia. Heidän MITKÄÄN pääjutussa lupaamansa aikataulut eivät ole pitäneet paikkansa. Myöskään viime aikoina ei ole enää edes tullut mitään seliseli-juttua viivästyksiin ja ei edes mediaa voi enää käyttää. Johtunee, että ei uskalleta. Toista oli jutun alussa vaikka "tutkinnan" piti olla "salainen".

  KRP on suuri valehtelija ja minulla on tunne, että KRP:n sisällä kouhuu. Heistä osa kenties tajuaa, mikä on oikein ja mikä väärin. Se prosentti on tosin kaiketi melko pieni ja "toista linjaa" edustava siirretään kaikessa hiljaisuudessa muihin tehtäviin.

  Tästä on olemassa esimerkkejä. Siis KRP:n oudosta käytöksestä ja oikeudesta painostaa ja kiristää jopa kihlakunnan syyttäjää ns. huumepoliisijutussa, jonka esitti YLE:n Dokumenttiprojekti nimella Soluttautuja vähän aikaa sitten. Asiaa ei mitenkään ole puitu tietääkseni missään mediassa vaikka kyseessä on todella erikoinen toiminta.

  Tänään on myös mielenkiintoista eräässä jutussa, jossa entinen tutkinnanjohtaja on puolustuksen todistajana.

  Vielä törkeämmäksi tämä meni, kun uusi Poliisihallinto tuli vuoden alusta voimaan. Jääköön nimet mainisematta.

  tth

  VastaaPoista
 10. Poliisin tehtävä on tutkia ja ottaa yhtä hyvin huomioon kuulusteltavasta asioita puolesta ja vastaan.
  Näin sanoo Esitutkintalaki 30.4.1987/449 7 §
  "Esitutkinnassa on selvitettävä ja otettava huomioon yhtä hyvin epäiltyä vastaan kuin hänen puolestaan vaikuttavat seikat ja todisteet.
  Epäiltyä on kohdeltava esitutkinnassa syyttömänä."

  Mutta Suomen poliisi on kuin Mafia. Ja Mafialla on hirvittävääkin hirveämpi valta!!! Suomen poliisimafialla on niin kova valta, että se aivopesee (mind control) kuulusteltavat, tuhoaa/pysäyttää ihmisten elämät moniksi vuosiksi ja pystyy kaatamaan jopa oikeuden päätöksiäkin!

  Tämä on ennenkuulumatonta, mutta se on aivan totta! Todistajia näille asioille löytyy satoja ellei tuhansia.

  Missään muussa länsimaisessa valtiossa ei ole näin. Suomessa vain ja tämä peru tulee tsaarinajoilta. Olisiko jo Suomenkin aika länsimaistua?

  VastaaPoista
 11. Ei pysty jostain syystä mozillan selaimella lukemaan näitä kommentteja. Nyt käytin internet explorer selainta niin johan toimi. Kokeilin toisella koneella mozilla selainta nii sama juttu toistui aika outoa.

  VastaaPoista
 12. Ensin kommentti tuohon Mozilla Firefox issukkaan: Firefox todella krässää tässä kommenttiosiossa minullakin, mutta vain, jos F-Securen Browsing Protection add-on on päällä. Ehkä F-Securella on katsottu, että näitä kommentteja ei juuri kannata lueskella...

  Sitten asiaan: "Asennevammalla ja pelkuruudella selittyy paljon, muttei sentään kaikki."

  Sinulle arvoisa herra/neiti "Columbo" tarjottiin tilaisuutta mennä TV-ohjelmaan esittämään vaikkapa oikaisuja noihin väärin perustein esitettyihin median näkemyksiin. Eikö rohkeus riittänytkään samaan tapaan kuin vaikkapa Sallalla esittää omin kasvoin ja omalla nimellään näkemyksiään mediassa?

  Sanoisin sinua suureksi pelkuriksi ja raukaksi, kun et uskalla muuten kuin salanimen piilossa tässä blogissasi esittää näkemyksiäsi!

  VastaaPoista
 13. Havaitsin saman asian. IE ja Safari toimii.

  VastaaPoista
 14. Kiitos palautteesta!

  En saanut minkäänlaista varmistusta asialle, että näkemykseni olisi käsitelty oikeassa valossa YLE:n tekemässä dokumentissa. YLE:n juttusarjahan käsitteli erilaisia "villityksiä" ja se ei mielestäni antanut kovinkaan vakaata alustaa neutraalille tarkastelulle. Olen samaa asiaa käsitellyt jo muutamia kertoja aiemmin.

  Saat vapaasti sanoa minua, vaikka miksi. Toimin ainakin toistaiseksi nimimerkin takaa työrauhan säilyttämiseksi. Tulevaisuus sitten näyttää, miten asia tulee olemaan jatkossa.

  Ihmiset käyttävät nimimerkkejä monesta eri syystä.

  VastaaPoista
 15. Salla nyt painii aivan eri sarjassa kuin Columbo. Salla on höyhensarjalainen Columboon verrattuna. Salla kirjoittaa sitä paskaa mitä KRP hänelle syöttää ja Salla pistää pikkusen vielä paremmaksi. Eikä osaa edes kirjoittaa niinkuin journalistin kuuluu.

  Salla-raukalla on synkkä tulevaisuus tiedossa. Kunnianloukkauksia ainakin satelee, katsotaan hoiteleeko maikkari kunnianloukkauslaskut vai laittavatko Sallan hoitelemaan ne omasta taskustaan.

  Usein nuorten ja vanhempienkin naisten persuuksilla istutaan tuleen. Ei kukaan fiksu toimittaja esim. kuuluisat rikostoimittajat lähteneet kirjoittamaan Winkkarijutusta, mutta Sallapa kunnianhimon tavoittelussaan lähti sille tielle. Seuraukset ovat tässä tapauksessa hänelle vähemmän mukavat, kun kaikki paljastuu.

  VastaaPoista
 16. "Salla on höyhensarjalainen Columboon verrattuna."
  Kysymys: kuinka monta katsojaa MTV3/Salla on tavoittanut ja kuinka monta lukijaa on "Columbon" blogilla? Selvitäpä aluksi nämä helposti todennettavissa olevat faktat ja vertaa sitten tuloksista, missä sarjassa kukin painii.

  "Kunnianloukkauksia ainakin satelee..."
  Kysymys: voiko WinCapitan kunniaa loukata? Kunnia on vain luonnollisella henkilöllä ja kunnianloukkaus on asianomistajarikos. Kuinka monta tutkintapyyntöä Sallaa tai MTV3:sta kohtaan on tehty ja kuinka monta syytettä on nostettu?

  "Seuraukset ovat tässä tapauksessa hänelle vähemmän mukavat, kun kaikki paljastuu."
  Eikös Sallalle tullut jo joitain seuraamuksia WinCapita-aiheen käsittelystä? Sai muistaakseni jonkun palkinnon ansiokkaasta työstä, ei niitä journalistisia palkintoja ihan kevyin perustein kenellekään anneta. Ja kun tuolle viiden koplalle luetaan kohta syytteet ja tuomioitakin aletaan lukea, niin me kaikki tulemme toteamaan, että Sallan palkinnot menivät oikeaan osoitteeseen.

  VastaaPoista
 17. http://www.ristohentunen.com/blogi.htm

  VastaaPoista
 18. Miettikää nyt tätä Auerinkin juttua. Miten poliisi siinkin on tehnyt ennekkoon syytetystä syyllisen ja mennyt niin pitkälle asiassa, että ovat yhden asiaa tutkivan ujuttaneet tutkittavan kanssa samaan sänkyynkin moneksi kuukaudeksi! Me veronmaksajathan tämänkin lystin maksamme. Vaviskaa suomen rehelliset veronmaksajat, meitä varmaan kohta syyttämään ko. asian johdosta parituksesta.

  VastaaPoista
 19. KRP voisi laajentaa menetelmää Wincapita- sponsoreihin. MVH soluttautumaan jokaisen sponsorin sänkyyn. Itse en kovin pitkää suhdetta välttämättä haluasi. Yksikin yö riittäsi saamaan kielenkannat auki- toisen yön pelossa.

  VastaaPoista
 20. Anonyymille 6. toukokuuta 2010 8.49

  Älähän mene asioiden edelle syytteiden ja tuomioiden suhteen ja jaa tuomioita etukäteen. Krp:n mukaan juttu siirtyy
  vasta syyteharkintaan lähiaikoina ja pääjutun syyteharkinnan aikataulu on vielä auki. Kyseinen krp:n lähiaikoina voi tarkoittaa vaikka kuinka
  pitkää aikaa. Sehän on jo tässä lumetutkinnassa
  saatu todeta moneen kertaan. Mahdollisiin syytteisiin ja tuomioihin on vielä pidempi matka, jos ei ole todisteita rikoksesta, tai ole koko rikosta. Poliisihan kertoi ainoastaan mitä asioita juttukokonaisuudessa on tutkittu. Kyllä tosiaan on tutkittu jo yli 2 v. ja MTV3 etunenässä sekä muu media ovat rummuttaneet ja kertoneet koko em. ajan Kailajärven tunnustaneen hujauksen ja toiminnan olleen pyramiidipeli ja huijaus. Mikä maksaa, jos noin pitkään on ollut pääepäilyn tunnustus ja toiminta todettu huijaukseksi. Juttuhan olisi
  pitänyt viedä jo aikaa sitten oikeuteen em. todisteilla.

  VastaaPoista
 21. On täysin mahdollista, että KRP:lla on tässäkin jutussa "soluttautujia" tai ainakin siihen suuntaan viittaavaa toimintaa esim. keskustelupalstoilla.
  KRP ylisti mm. muroBBS-palstan hakkereita julkisesti ja teki yhteistyötä.

  Ainakin "apureita" KRP:lla on riittävästi alkaen eri lehtien toimittajista muihin viranomaisiin. Joista etunenässä Jouni Laiho ja sitten nämä erilaiset "asiantuntijat", jotka tarvittaessa putkahtavat esiin. Viimeisestä "asiantuntijoiden" eetterin tulosta ei ole kauaa. Eli silloin kun WISH Wincapita Oy tuli parrasvaloihin.

  tth

  VastaaPoista
 22. No niin, nyt on ensimmäinen tutkiva journalisti sitten uskaltanut arvostella polliisia toimissaan. Harri Aho kirjoittaa mm. seuraavaa tapaus Auerrissa:
  "Oikeudenkäynnin kuluessa monet itsestäänselvyyksinä pitämäni asiat kääntyivät aivan päälaelleen. Monet asiat eivät ole tämän jälkeen entisellään.
  Jutun suurin häviäjä on ilman muuta poliisi. Sen toimista paljastui uskomattomia munauksia tutkinnassa, häijyjä ennekkoasenteita,ilkeää painostusta, tutkinta-aineiston tarkoituksenmukaista editointia ja muokkausta."

  Aika tutun oloisia tapahtumia ja asioita johonkin toiseen tällä hetkellä meneillään olevaan juttuun verrattaessa.
  Mielenkiintoista onkin nyt seurata, että vieläkö media antaa poliisin edelleen käyttää heitä härskisti hyväksi. Luulisi jo mediaväelläkin olevan hyväksikäytetyn tunne.

  VastaaPoista
 23. http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/05/1118926

  Sunnuntaisuomalainen: KRP haluaa poliisille lisävaltuuksia - oikeuden tehdä rikoksia

  Otetaanpa esimerkki liikennevalvonnan nykytilasta.
  Ajoin autollani pohjoiseen päin Ruotsin rajalla, kun siviilipoliisiauto tuli perääni ja ajoi melkein kiinni ja jätättäytyi kauemmas ja taas tuli lähelle, minun ajaessani sallittua nopeutta. Annoin suuntamerkkiä oikealle, jotta menisivät ohi, mutta homma jatkui noin viisi kuusi kertaa ja lisäsin sitten "vähän" kaasua, jotta eivät ihan perässä ajaisi, mutta ohittivat sitten ja pysäyttivät ja sanoivat minun ajaneen 117km/h 100km/h olevalla rajoitusalueella.
  Eli tänäpäivänäkin poliisi saa tehdä rikoksia joutumatta siitä vastuuseen.
  Mihin on tämä yhteiskunta menossa?
  Lukekaa vielä Kari Uotin blogi:
  http://www.kariuoticonsulting.fi/blog
  t. varmasti vaihtuva ja uudistuva eduskunta

  VastaaPoista