maanantai 8. helmikuuta 2010

Osa 3/3 KRP vastailee itselleen

KRP:n kysymys:
Mikä on WinCapitaan liittyvän esitutkinnan tila tällä hetkellä?

Columbon vastaus:
Keskusrikospoliisin tiedottaminen on saanut laajasti voimakasta kritiikkiä osakseen. Olen tarkastellut tammikuun lopussa julkaistua poliisin tiedotetta. Tässä jutussa keskityn lähinnä poliisin julkaisemiin numeroihin. Mitä KRP:n ilmoittamat numerot todella kertovat?

Keskusrikospoliisi ilmoittaa samassa tiedotteessa tutkinta-aineistoa olevan riittävästi päätelmien tekemistä varten. Kuulisin mielelläni millaisia päätelmiä he ovat saaneet tällä kertaa kehiteltyä. Heidän aiemmat päätelmät ovat herättäneet suurta myötähäpeää. On selvää, että tutkintakoneiston asenteellisuus hankaloittaa järkevien päätelmien muodostamista. Henkilökohtaisesti olen selvitellyt kuulustelijoiden tietopohjaa case WinCapitan osalta. Kuulustelijat tietävät sen mitä lehdissä lukee ja sen mitä KRP:n sivuilla kerrotaan WinCapitan tapauksesta. Tietoa ei siis ole kuulustelevassa portaassa. Tämä tietämättömyys saattaa johtaa kiusallisiin tilanteisiin kuulustelutilanteissa. Kuulusteltavat ovat saaneet tarpeetonta painostusta osakseen.

KRP ilmoittaa tiedotteessaan, että WinCapitalla on ollut käytössä yksi Moneybookers -tili. WinCapitan tililtä on ollut rahaliikennettä 6368 tilin kanssa, suuntaan taikka toiseen. Näin meille selvästi kerrotaan.

Mielenkiintoista on myös se, että KRP ilmoittaa 3337 tilinhaltijan saaneet rahaa WinCapitan tililtä. Tämä on paljon suurempi kotiuttajien lukumäärä kuin julkisuudessa on aiemmin kerrottu. Näiden lukujen perusteella yli puolet Moneybookersin kautta rahojaan siirtäneistä ovat saaneet klubista tuottoja. Voisiko joku kertoa miten KRP:n aiemmin uskottelema pyramidipeli toimisi edes teoreettisella tasolla jotenkin järkevästi?

3337 kotiuttajaa on suuri joukko ihmisiä. WinCapitasta tulleiden tuottojen suuruuteen vaikutti sijoitettu pääoma ja sijoituksen ajallinen kesto. Tuottoja pystyi nostamaan aina yksittäisen 6kk:n sijoitusjakson päätyttyä. Aloitushetki ei siis ollut kaikilla sijoittajilla ollenkaan sama. Ovatko KRP:n harjoittama poukkoileva tutkinta ja keskustelupalstojen höyrypäät nyt vuosien jälkeen sisäistäneet nämä perusasiat?

Se, joka sijoitti enemmän sai enemmän tuottoja. Se, jonka sijoituksen sijoitusaika oli pidempi sai enemmän tuottoja. Mihin KRP pyrkii ilmoittamalla, että WinCapitasta saatiin eri suuruisia tuottoja?

Monesti on esitetty, että pyramidihuijauksissa ”voittajien” lukumäärä on n. 5% koko jäsenmäärästä. WinCapitassa ”voittajia” on 52%. Miten tämä tosiasia selittyy?

KRP:n vastaus:
Keväällä 2008 alkaneen esitutkinnan aikana on mm. suoritettu tähän mennessä useamman tuhannen ihmisen kuulustelut ja tehty useita oikeusapupyyntöjä eri maihin. Aineistoa esitutkintaan on saatu myös takavarikkojen kautta. Tällä hetkellä aineistoa päätelmien tekemiseksi on jo laajasti esitutkinnan käytössä.

Sijoitusklubin toiminnassa ei ole saatu valuuttakaupasta tuottoja, joita olisi voitu edelleen jakaa jäsenille. Klubilla on ollut Moneybookers -pankissa (members@wincapita.com) käytössään yksi tili, jonne jäsenten varat on siirretty. Joitain yksittäisiä jäsenten panoja ja nostoja jäsenille on tapahtunut myös pääepäillyn henkilökohtaisen tilin kautta. Kaikki klubiin sijoituksena tarkoitetut varat eivät näy klubin tilillä, koska sijoituksia on tehty käteisenä ja tilisiirroin siten, ettei sponsori ole siirtänyt varoja klubin tilille.

Klubin Moneybookers -tilille on siirretty vuosien 2004 - 2008 aikana 99 027 000 euroa. Klubin tilillä on ollut rahaliikennettä 6 368 eri Moneybookers -tilin välillä. Tililtä on tehty nostotapahtumia 94 183 000 euroa. Summa sisältää mm.:

* pankin palkkioita 2 966 000 euroa
* maksuja vedonlyöntiyhtiön pelitilille 1 051 000 euroa.

Tiliotteelta on laskettu, että klubin tililtä on siirretty rahaa yhteensä 3 337 eri tilille. Tililtä lähteneestä rahasta vähintään 50 000 euroa on siirretty 347 eri tilille, joista vähintään 100 000 euroa on siirretty 175 eri tilille ja yli miljoona euroa siirretty 6 eri tilille. Yhteensä näille 347 tilille on siirretty yli 50 miljoonaa euroa eli yli puolet koko tilin kautta kulkeneesta summasta. Tiliotteen mukaan 500:lle eniten nostaneelle tilinhaltijalle on siirretty yli 68 miljoonaa euroa eli yli 75 prosenttia koko summasta.

Tilin loppusaldo, 4 844 000 euroa, on takavarikoitu.

Niin sanotun pääjutun osalta tutkinnan voidaan sanoa olevan loppuvaiheessa. Tällä hetkellä esitutkinnassa mm. kootaan aineistoa esitutkintapöytäkirjaksi, asioita tarkennetaan kuulusteluin ja muilla selvityksillä. Enää muutaman oikeusapupyynnön vastaukset ovat saapumatta. Pääjutun osalta esitutkinnan arvioidaan valmistuvan syyteharkintaan talven aikana.

Columbon vastaus:
KRP on tutkinnanjohtaja Rautavan johdolla suorittanut eriskummallisia vakuustakavarikkoja. Takavarikot ovat olleet täysin linjattomia, kuten olen monesti blogissa todennut. KRP ilmoittaa pankkien hyötyneen WinCapitasta n. 3 miljoonaa euroa. Onko Rautava yrittänyt jäädyttää tuota pankeille mennyttä euromäärää? Verottajalle on myös maksettu miljoonia WinCapita -tuotoista. Onko KRP yrittänyt käynnistää jäädytyksiä verottajalle menneistä euroista?

Onko kuitenkin niin, että yksittäistä kansalaista on helpompi kiusata ja uhkailla kuin pankkeja ja verottajaa? Häpeällistä toimintaa valtatyhjiössä olevilta viranomaisilta. Aika käy kuitenkin jäsenistön eduksi ja virkamieskoneiston tekemät vääryydet tulevat julkisuuteen ennemmin tai myöhemmin. Totuutta ei onneksi pääse pakoon tässäkään asiassa.

Tässä vaiheessa on myös täysin turha yrittää selittää, että ei KRP mitään jäädytä. Teknisesti jäädytyksiin osallistuu toki syyttäjä ja oikeuslaitos. Totuus on kuitenkin se, että KRP on yrittänyt estää tosiasioiden tulon oikeuslaitoksen tietoisuuteen. Aiemmin KRP yritti halpamaisesti mm. jäävätä jäsenistön lakimiehiä. Todella säälittävää ja pelkurillista ihmisoikeuksien polkemista.

Miksi KRP yrittää jatkuvasti pitää WinCapitaan kytkeytyvät oikeudenkäynnit suljettujen ovien takana? Kenen etu on käydä näitä salaisia oikeudenkäyntejä? Jäsenistö haluaa avoimuutta, mutta KRP haluaa lymyillä suljettujen ovien takana. Miksi?

WinCapitan tilille jäänyt 5 miljoonaa euroa antaa selkeitä viitteitä siitä, että WinCapita ei itse ”sulkenut” tiliään. Voisiko jokin case WinCapitaa tutkiva taho kertoa, miten KRP:n esittämä numeroleikki tukee Laihon, Sallan ja Rautavan rakentamaa palapeliä?

KRP:n ilmoittamissa numeroissa on monia muitakin epäkohtia, mutta tarkastellaan niitä myöhemmin.

Tuusulan käräjäoikeus määräsi loppuvuodesta koko Moneybookers -aineiston jäsenistön lakimiehen käyttöön. Onko syyttäjä toimittanut tämän aineiston lain edellyttämällä tavalla kyseiselle lakimiehelle vai jatkuuko lain rikkominen tässäkin asiassa? Mitä siellä tilitiedoissa on sellaista, jota ei haluta terävä-älyisen lakimiehen käyttöön?

12 kommenttia:

 1. Miten tämä "tehty useita oikeusapupyyntöjä eri maihin" , täsmää siihen että oli vain yksi tili moneybookersissa eikä mitään muuta, miksi huudellaan ympäri maailmaa!!!!

  Onko joku kateissa, mahdollinen takavarikoitavaksi sopíva WC:N treidauskassa kenties...

  VastaaPoista
 2. Mikä on Columbon pätevyys (koulusivistys), kun hän jakaa kovin auliisti neuvoja ja oikeutta tutkinta- ja syyttäjätoimen edustajille?

  VastaaPoista
 3. Ja taas pelkkää asiaa,hyvä Columbo

  VastaaPoista
 4. Tuo on varsin outo juttu miksi syyttäjä vastusti kovasti MB-tilin tilitietojen antamista jäsenpuolustuksen käyttöön. Halutaanko suojella jäsenistöä julkisuudelta, ei todennäköisesti koska Tuusulan käräjäoikeuden käsittely oli julkinen. Mikä siinä tapauksessa olisi syy jos kyse ei ole tuosta. Tulee mieleen se, että olisko jossain vaiheessa tilin tapahtumatilanne ollut niin päin, että tilin kautta olisi tullut enemmän ulos rahaa kuin mennyt sisään, tuollaista olisi melko vaikea selittää ilman ulkoista tulonlähdettä mikä veisi pohjan pyramidihuijaukselta.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys Unto-Olavi!

  Koulusivistykseni sinua kiehtoo, mutta jääköön koulutukseni vielä tässä vaiheessa kertomatta.

  Sananvapautta saa jokainen meistä käyttää ikään, sukupuoleen, uskontoon, rotuun tai koulutustasoon katsomatta. Tätä oikeutta olen käyttänyt täällä blogissa.

  Blogin perustaminen ja mielipiteiden ilmaiseminen eivät tietääkseni vaadi erillistä tutkintoa?

  Sen verran voin tiedonjanoasi kuitenkin tyydyttää, että yliopistomaailma ei ole minulle mitenkään vieras.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Columbo viisaista kirjoituksistasi.
  Aina näitä ilolla lukee ja huomaa oikein hyvin että olet ainakin poliiseja ja monia muitakin virkamiehiä sivistyneempi sekä analyyttinen.

  Tämä sivustosi on ollut meidän "matkamme" aikana erittäin tärkeä jäsenten henkireikä. Olemme siis tarvinneet tätä vastatiedotusta massiivista virkakoneistoa vastaan.

  VastaaPoista
 7. Kumma, että MB-tilitietoja ei anneta puolustuksen käyttöön vaikka siitä on laamannin käsky käynyt. Miksi tutkinnanjohtaja haluaa pimittää tilitietoja näin voimakkaasti?? Ja vielä 25 vuodeksi?? Jossain mättää ja pahasti! Mitä halutaan salata? Onko sen verran isokenkästen nimiä kehissä että niitä ei haluta julkisuuteen vai onko todellakin syy siinä, että MB-tililtä on maksettu enemmän ulos kuin mennyt sisään? Sehän tarkoittaa sitä, että syytteet kaatuu samantien. Siinäkö se syy on?

  VastaaPoista
 8. Hyvä Columbo. Hienoa, että joku uskaltaa kyseenalaistaa virkamiesten toimintaa. Alpo Rusin tutkinnassa samoja piirteitä. Kyllä menee luottamus suomalaiseen virkamieskuntaan. Totuus, avoimmuus ja oikeudenmukaisuus kunniaan

  VastaaPoista
 9. Kuuleppas Ponttinen,koulusivistys ei todellakaan ole sama,kuin "pätevyys".
  Tässäkin tapauksessa pelkkä "maalaisjärjen" käyttö riittää huomaamaan,mitä "paskaa" capitan ympärillä liikkuu.Toisekseen kaikissa ammattiryhmissä on sekä hyviä-,että huonoja ns. ammattihenkilöitä....

  VastaaPoista
 10. Hyvä Columbo!!tämä blogi on ihan ehdoton ja toiseksi osaat sanoa asiat niin kuin ne on kaikille unto uneksijoille ;=)

  VastaaPoista
 11. Erittäin asiallista tekstiä tästä "tutkinnan" kulusta tai niin eihän se ole vuoteen mihinkään liikahtanut:)

  VastaaPoista
 12. Virkamieskunta pitäisi olla niitä jotka
  turvaavat kansalaisen oikeudet joka tilan-
  teessa. Ja lait suojelee kansalaista ettei
  viranhaltija voi toimia väärin , kuten joissain
  alikehittyneissä demokratioissa.
  Hämmästyttävää tunarointia. Meirän rahoilla.
  Meirän tienaamilla. Hyvinvoinnin on luonut
  kansa, ei virkamiehet.hoi.hoi.

  VastaaPoista