torstai 21. marraskuuta 2013

Valuuttakaupan todelliset roistot

Valuuttakurssien manipulointi on ollut jo vuosia puheenaiheina valuuttakauppaa tehneiden keskuudessa. Vielä muutama vuosi sitten jättipankkien häpeälliseen moraalittomuuteen ei suuri yleisö millään tahtonut uskoa, mutta myös suuret ihmismassat alkavat hiljalleen havahtumaan tähän karuun ja mielipuoliseen todellisuuteen.

Jättipankit ovat tunnetusti turvanneet selustansa kaikilla mahdollisilla tavoilla, joten tämänkään skandaalin julkitulo ei tuo muutosta yhtään mihinkään. Valtiot rahoittavat lopulta pankkiirien harharetket ja antavat anteeksi jos jonkinlaiset rötökset. Iso raha sanelee maailman pelisäännöt, ihmisuhreista piittaamatta.

Kauppalehti julkaisi viime viikolla oheisen uutisen:


FT: 15 suurpankkia syyniin valuuttamanipuloinnista

Tutkimukset kohdistuvat muun muassa Barclaysiin, Citigroupiin ja Deutsche Bankiin.

Viranomaistutkinta valuuttamanipulaatioon liittyen vain laajenee. Financial Times -lehden mukaan tutkinta ulottuu jo maailman 15 suurimpaan pankkiin.

Osa pankeista on tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa saadakseen lievennyksiä mahdollisiin rangaistuksiin.

FT:n nimettömien lähteiden mukaan Britannian Financial Conduct Authority on vaatinut tietoja vähintään 15 pankilta.

Britannian viranomainen on yksi seitsemästä viranomaisesta, joka tutkivat, ovatko pankkien välittäjät jakaneet tietoa ja käyneet kauppaa asiakkaittensa edellä.

Britannian lisäksi valuuttakauppaa ovat seuranneet muun muassa Sveitsin, Yhdysvaltain ja Hongkongin viranomaiset.Tutkimusten piirissä on laaja joukko maailman suurimpia pankkeja. Tutkimukset kohdistuvat muun muassa Barclaysiin, Citigroupiin, Deutsche Bankiin, Goldman Sachsiin, HSBC:hen, JPMorganiin, Morgan Stanleyyn ja UBS:ään. Pääosin tutkimukset ovat keskittyneet kaupankäyntiin eurodollarimarkkinoilla. Eurodollarin lisäksi viranomaiset tutkivat kaupankäynti punnalla, Australian dollarilla sekä joillakin Skandinavian valuutoilla, kertovat FT:n lähteet. Valuuttamarkkinat ovat maailman suurin arvopaperimarkkina ja usein on väitetty, että niiden suuruus estää manipuloinnin. Väite on manipulointisotkun edetessä osoittautunut vääräksi.

FT:n mukaan eräät valuuttakauppiaat ovat kertoneet, että jo enintään 200 miljoonan dollarin toimeksiannoilla pystyy manipuloimaan hintoja.

Britannian viranomaiset ovat seuranneet jo pari vuotta valuuttamarkkinoita tiiviisti. Sijoittajien ja eri markkinaosapuolten epäilyt ovat vain kasvaneet, että valuuttakauppiaat manipuloivat erityisesti keskeisiä viitekorkoja.

Useiden rahastojen varojen päiväarvojen ja useiden tärkeiden indeksien laskennassa käytetään kyseisiä korkoja.

Valuuttakikkailu on hermostuttanut myös EU:n kilpailukomissaari Joaquín Almunian. Hänen mukaansa monet pankit ovat antaneet tietoja Brysseliin. Pankit toivovat, että niiden yhteistyöhalukkuudesta on hyötyä mahdollisia rangaistuksia määrättäessä.

Komissiolla on kuitenkin vielä kädet täynnä työtä viime vuonna paljastuneen Libor- ja euribor -skandaalin selvittelyssä. Almunian mukaan komissio siirtää enemmän resursseja valuuttakaupan selvittelyyn heti, kun korkoskandaalin tutkinnassa on päästy loppusuoralle. 


http://www.kauppalehti.fi/etusivu/ft+15+suurpankkia+syyniin+valuuttamanipuloinnista/201311565353

Mikä pankkimaailmassa on rehellistä? ei yhtään mikään. On samalla myös syytä muistaa, että pankki voittaa aina.

1 kommentti:

  1. Suomen Talousdemokratian kotisivulta poimittua
    Mitä raha on? Miten se syntyy?

    Raha on meidän kulttuurimme vähiten kyseenalaistettuja uskomusjärjestelmiä ja harvat tietävät nykyisin käytössä olevan rahan todellisen luonteen. Tämän sivuston tarkoituksena on paljastaa totuus rahasta, ja sitä kautta myös monia ongelmia, jotka aiheutuvat nykyisen rahan luonteesta. Tätä kautta löydämme myös mahdollisia ratkaisuja moniin ratkaisemattomilta tuntuviin ongelmiin, kuten maailmanlaajuiseen finanssikriisiin, valtioiden velkaantumiseen, jatkuvaan työttömyyteen ja loputtoman talouskasvun pakkoon.

    http://www.talousdemokratia.fi/

    VastaaPoista