perjantai 16. huhtikuuta 2010

YLE ja Columbo kävivät kirjeenvaihtoa: osa 1/4

Tervehdys blogin lukijat!

Case WinCapita on ollut varsin vähäisissä määrin esillä mediassa viime aikoina. Olen saanut tietooni, että YLE valmistelee WinCapitasta kertovaa dokumenttia marraskuussa julkaistavaksi. Case WinCapita elää nyt mielenkiintoisa hetkiä ja olen vahvasti sitä mieltä, että moni asia tulee olemaan toisin marraskuuhun mennessä.

YLE halusi haastatella Columboa omaan dokumenttiinsa ja julkaisen käytyä kirjeenvaihtoa neljässä eri blogikirjoituksessa.

Matti Virtanen kirjoittaa:

Arvoisa Columbo,

tervehdys Pasilasta. Ylen Asiaohjelmat valmistelee TV1:n tilauksesta ensi
syksyksi kuusiosaista dokumenttisarjaa Suomen lähihistorian
kansanliikkeistä, ja yhdessä jaksossa käsittelemme talouden ilmiöitä.
Esimerkkitapauksena on WinCapita. Olen mukana taustatoimittajana sekä
haastattelijana. Sarjan ohjaa Atro Lahtela, ja se lähetetään
loka-marraskuussa perjantaisin kello 19 aikaan. Tämän jakson lähetyspäivä
on näillä näkymin 19.11.

Olet esiintynyt blogissasi ansiokkaasti wincapitalaisten puolesta, joten
ajattelimme pyytää Sinua mukaan kertomaan niistä tunnelmista, joissa klubi lähti liikkeelle. Meitä ei niinkään kiinnosta se mitä nyt tapahtuu, ja rikostutkinnan alaisiin seikkoihin ei varmaankaan kannata sekaantua. Olisi kuitenkin hyvä, että ohjelmassa olisi joku kertomassa siitä, miten klubilaisten keskuudessa syntyi melko paljon katkeruutta poliisia ja mediaa kohtaan. Tämä ei välity suurelle yleisölle, ellei joku tule sitä suoraan sanomaan.

Voisimme tehdä haastattelun joko omalla naamallasi tai anonyymisti.
Noudatamme tietysi Ylen ohjelmatominnan säännöstöä, joka takaa
haastateltavalle oikeuksia. Lainaan:

"Ennakkokatselu- ja kuuntelu sekä niihin liittyvät oikeudet

Haastateltavalla on oikeus kuulla tai nähdä ohjelma tai oma osuutensa siitä sen lopullisessa muodossa ennen osuutensa julkaisemista, ellei kyseessä ole ohjelma, jonka valmistamisajan lyhyyden vuoksi tämä ei ole mahdollista. Tällöin haastateltavalle tai esiintyjälle on annettava muulla tavoin tiedot siitä, miten hänen lausuntoaan tullaan käyttämään.

Ohjelman tekninen valmistaminen ja arkistomateriaalin käyttö Kun haastatteluja, keskusteluja tai muuta materiaalia käsitellään, lausunnon asiasisältöä ei saa muuttaa. Vaara, että esityksen sisältö saa virheellisen merkityksen korostuu, jos siihen lisätään sellaista aineistoa, johon lausunnon antaja ei ole voinut varautua.

Käytettäessä arkistomateriaalia tulee huolehtia siitä, että ohjelmatoiminnan säännöstön mukaiset periaatteet toteutuvat myös materiaalin uudelleenkäytön yhteydessä.

Haastateltavan oikeus kieltää osuutensa lähettäminen

Mikäli haastateltavan lausunnon asiasisällön katsotaan muuttuneen haastattelumateriaalin käsittelyn tai ohjelman muun valmistamisen johdosta, hänellä on oikeus kieltää osuutensa lähettäminen.

Tulkintatapauksessa asian ratkaisee ohjelman vastaava toimittaja. "

Voisitko soittaa tai meilata minulle mahdollisimman pian. Ensimmäinen
kuvausmahdollisuus on ensi viikolla, esimerkiksi tiistaina tai torstaina
iltapäivällä. Jos tämä on mahdotonta, voimme kuvata myös myöhemmin
keväällä, jos päivät saadaan sovittua.

12 kommenttia:

 1. No, Kolumbo? Miten sinulle syntyi tuo Matin mainitsema antipatia viranomaisia/mediaa kohtaan?
  Ymmärrät varmaan, että tämä tulee olemaan dokumentin kevennys/hörhöosio. Kannattaisi varmasti miettiä jotain oikeita faktoja vastattavaksi.

  VastaaPoista
 2. Mitäs olet ajatellut Columbo, menetkö mukaan ohjelmaan?
  Kuulostaa ainakin reilulta verrattuna niihin aikaisempiin TV-väännöksiin, kun edes asianomaiset eivät meinanneet tuntea sanomisiaan, kun oli niin rajusti leikelty ja liimattu.

  VastaaPoista
 3. Mikset mennyt mukaan Columbo? Wincapita on julkisuudessa jo joka tapauksessa nimetty ponzihuijaukseksi. Olisi ollut hyvä, kun olisit julkisesti mennyt selvittämään miksei Wincapitaa voi verrata ponzihuijauksiin.

  VastaaPoista
 4. ja "Kolumbo" vastaa:

  Blogi syntyi siksi, koska havaitsin valtamedian olevan pahasti hukassa kirjoittaessaan aiheesta WinCapita. KRP on johdattanut ihmisiä jo pitkään harhaan. Olen täällä tarkastellut KRP:n lausuntoja varsin paljon.

  KRP on vetäytynyt kuoreen jo aikoja sitten. Avoimuus on viranomaisille vieras käsite. Tulen tarkastelemaan KRP:n tekemisiä vielä pitkään.

  En tiedä kuinka sanoisin tämän kauniisti. Ymmärrän todellakin, että YLE oli ajamassa WinCapitaa negatiiviseen valoon eli voisi ajatella, että YLE yrittää saada wincapitalaiset näyttämään hörhöporukalta. Mikäli luit tarkkaavaisesti käydyn kirjeenvaihdon niin juuri tämähän oli suurin syy kieltäytyä tarjotusta "kunniasta".

  Faktojen esittäminen kuuluu niiden tehtäväksi, jotka ovat levittäneet WinCapitasta mustamaalaavia ja perättömiä väitteitä. Asioiden todistelu on "syyttävän" osapuolen työmaata.

  VastaaPoista
 5. Hyvin perustelet Columbo kantasi, olen 100%samaa mieltä.

  VastaaPoista
 6. Nyt kun selvisi Matti Virtanen, että luet tätä blogia niin hyvä juttu. Dokumentti on ihan hyvä asia, jos se tehdään niin kuin dokumetti pitää tehdä, rehellisesti ja vilpittömällä asenteella!
  Selvitäppä siihen dokumenttiin tai mielummin jo ennen sitä myös se, mitä kaikkea traagista tämän keskeneräisen ilman, että vielä on edes yhtään syytettä nostettu, olevan asian tämän tyyppisen uutisoinnin ja yksipuolisen jopa tarkoituksella virheellisenkin tiedottamisen johdosta on tapahtunut, jos kanttia ja uskallusta riittää. Sieltä saattaa tulla esiin aika julmiakin tapauksia sekä perheitä koskevia todella traagisia asia kokonaisuuksia. Jotkut saattaa olla jopa aivan lopullisia tekoja.
  Eikö todella koskaan ole käynyt Matti mielessä, että miten salaiseksi julistetusta asiasta on kuitenkin näin paljon julkista tiedottamista ja tietovuotoja?

  Toinen mitä voisit myös vähän penkaista on tuo Nordean Merenneito juttu. Eikö Sinua ole ihmetyttänyt ollenlaan esim. sellainen seikka kuin, miksi KRP:n sivustolla ei ole Merenneitoon sijoittaneille ohjeita siitä miten he voisivat valvoa etujaan tässä jo yhden tuominkin saaneessa casessa?
  Vai, taitaa olla liian iso instanssi vastassa ja saattaapa tulla tallattua väärille varpaille?

  VastaaPoista
 7. "Eikö Sinua ole ihmetyttänyt ollenlaan esim. sellainen seikka kuin, miksi KRP:n sivustolla ei ole Merenneitoon sijoittaneille ohjeita siitä miten he voisivat valvoa etujaan tässä jo yhden tuominkin saaneessa casessa?"

  Kannattaa ehkä pitää nämä asiat erillään! Montako rikosilmoitusta Nordeaa vastaan on tehty? Tutkiiko poliisi/KRP asiaa? Mites nämä asiat ovat WinCapitan kohdalla? Fiva ei tutki eikä sillä ole valtaa WinCapitan kohdalla, toisin on Nordean suhteen case Mermaidissa...

  VastaaPoista
 8. Montako rikosilmoitusta on tehty mermaidia vastaan maailmalla ? Se juttu ei rajoitu Suomeen, misä asia hiljaa lakaistaan unholaan tarkoituksella.

  VastaaPoista
 9. Virtasen Matille ja muillekin median edustajille:

  Ettekö oikeasti tajua, miksi teille ei mielellään kukaan Wincapitaan liittyvä henkilö anna lausuntoja? Varsinkin, jos jutun tarkoitusperät tai sanoma on ennalta nähtävissä/tiedossa. Jos ette tiedä vastausta, niin miettikääpä jonkin aikaa.

  Poliisilta voisi myös pikkuhiljaa alkaa kysellä jonkinlaisia perusteltuja lausuntoja. Niitä on vielä vähemmän nähtävillä.

  Poliisista voisi tehdä ihan oman dokumentinkin vaikka mykkäelokuvana.

  VastaaPoista
 10. Jokseenkin haiskahtaa nyt marttyyriydeltä tuo "Yle olisi kuitenkin huonossa valossa näyttänyt Wincapitan, en sen vuoksi mene."

  Mietipä miten hyvän aseen nyt annat Ylelle käsiin, kun et edes vaivaudu paikan päälle esittämään miten asiat oikeasti menee ja korjaamaan väärinkäytökset.

  Olen ties kuinka kauan odottanut että asioista alettaisiin kertomaan rehellisesti, enkä pysty sanoin kuvaamaan miltä tuntuu kuin nyt kun olisi siihen paikka, niin kieltäydytään uhrimentaliteettiin vedoten.

  VastaaPoista
 11. Ihan turha vatvoa selvää asiaa. Mr C. ei tule omalla nimellä julkisuuteen ilmeisesti koskaan, miksi tulisi? Uskooko joku, että Mr. C:llä on sellaiset kiistämättömät faktat esittää, joilla WinCapita todetaan lailliseksi? Se ei riitä, että on paljon asioita, jotka siihen viittaavat.

  Olisi paljon parempi YLE:n ohjelman kannalta, jos suolikkaiden kiistaton kunnigatar ja hänen hovinarrinsa menisivät esittämään vastustajien puolelta näkemyksiään, sehän tukisi median ja crb:n linjaa. Eikös se linja ole jo valtakunnassa oikeaksi ymmärretty?

  Mutta vakavasti puhuen, ainoa oikea henkilö esiintymään ohjelmassa on meidän kaikkien tuntema missä-olet-luihu, joka kyllä tietää kaikki rikolliset ja heidän likaiset rahansa.

  VastaaPoista
 12. Hei arvoisa Columbo mistä lyödään vetoa,että WinClub/Wincapitassa olevat "ihmiset" saavat syytteet ja tulee vankeustuomioita ja rahat valtiolle.Mä voisin lyödä vetoa mistä,vaan kun tiedän jotain nyt ollaan tosi lähellä Jouluksi muutamat pääsee vankilaan.Kerta Teistä ei ollut YLE;lle mä voisin mennä mä kerron oman juttuni miten olen työskennelyt poliisien kanssa sun muuta
  ja mitään äänien muuttamiasia ei tarvi ja esiintysin omalla naamallani.

  Voitko välittää asian YLELLE eteenpäin.

  Yst terv Antti Suhonen Cluso627.

  VastaaPoista