tiistai 8. syyskuuta 2009

Todisteet esiin tai kädet pystyyn

MTV3 aloitti WinCapitan mustamaalaamisen jo syksyllä 2007. WinCapita jatkoi menestyksekästä toimintaansa tämän jälkeen vielä n. puolen vuoden ajan. Mustamaalauskampanjan alussa WinCapita tarjosi medialle ja poliisille suoraa mahdollisuutta saada lisätietoja clubista mutta jostain syystä virkavalta ei kuitenkaan "halunnut" lisätietoja. Miksi ei?

Aikaa tästä mustamaalaamisen aloittamisesta on kulunut jo kaksi vuotta. Viime kuukausina mm. MTV3 on ollut hyvin hiljaa WinCapitasta nykytilanteesta. Miksi näin?

KRP siis kertoi, että MuroBBS -palsta on auttanut heitäkin rikostutkinnassa. Miten ihmeessä heikkotasoinen keskustelupalstakirjoittelu on voinut auttaa virallisessa rikostutkinnassa? Myös MTV3:n Salla Vuorikoski kertoi tutkineensa WinCapitaa keskustelupalstojen avulla. En todellakaan ymmärrä miten tapausta voi tutkia Muropalstan/Suomi24 avulla sillä keskustelut eri foorumeilla vastaavat lähinnä poikasten nahistelua hiekkalaatikolla. AdaFlinkin ja Cluso628:n osaaminen kun ei minua millään vakuuta. Tuskin nämä kymmeniä viestejä päivässä suoltavat keskustelijat vakuuttavat tiedoillansa ketään muutakaan vai olenko väärässä? Totuus on se ettei todellinen tieto päädy keskustelupalstoille.

Keskustelupalstoilla on myös paljon nimimerkittömiä mustamaalaajia, jotka yrittävät systemaattisesti jyrätä kaikki WinCapitaa koskevat myönteiset kirjoitukset. Mitkä ovat näiden haistattelijoiden motiivit päivystää keskustelupalstoilla lähes vuorokauden ympäri? Maksaako joku heille palkkaa WinCapitalaisten mustamaalaamisesta vai mikä/kuka kumma heitä motivoi?

Olivatko Suomi24 ja MuroBBS-palstat ne tietolähteet, joiden pohjalta mm. Laiho ja MTV3 julistivat WinCapitan pyramidihuijaukseksi? Mitä muita tietolähteitä mustamaalaajilla oli käytössä syyskuussa 2007? Luottivatko pyramidia julistavat mustamaalaajat pelkästään huhuihin ilman todellisia faktoja?

"Vuoden journalistinen teko 2008"

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman WinCapita-uutisoinnista.

Palkintolautakunnan perustelut:

"Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen paljastivat sijoitusklubina esiintyneen WinCapitan todellisen luonteen suuren luokan pyramidihuijauksena. Valuuttakaupalla rikastumista luvannut WinCapita ehti kerätä lähes sata miljoonaa euroa tuhansilta ihmisiltä. Huijauksen arvioidaan olevan Suomen historian suurin talousrikos. Tapauksen kokonaiskuva on paljastunut vähitellen ja sinnikkäästi tapausta tutkineet Vuorikoski ja Eronen ovat useilla jutuillaan olleet uutisoinnin kärjessä koko prosessin aikana.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajien lisäksi ehdolla Kirsi Skönin, Vaalirahoitus-uutinen YLEn A-Studiossa ja Paula Takalan Kauhajoki-uutisoinnin johtaminen Ilkassa."


Seuraavat lainaukset ovat Radio- ja televisiotoimittajien liiton tiedotteesta:

"Toimittaja Salla Vuorikoski löysi ensimmäiset vihjeet pyramidihuijauksesta Suomi 24 -keskustelupalstalla. Myös sisäministeriöön oli alkusyksystä 2007 tullut epäilyjä asiasta, mutta huijauksen uhreja ei ollut vielä ilmoittautunut poliisille.

Kun WinCapitan verkkosivut hävisivät maaliskuussa 2008, Salla Vuorikosken toinen laaja juttu oli lähes valmis, hän odotti vain täsmennyksiä joihinkin yksityiskohtiin. Aamulehti ehti kuitenkin ensin ja julkaisi asiasta laajan artikkelin 17.3.2008"


Tämän hetken tietojen valossa media innostui uutisoimaan jotain sellaista, josta eivät todellisuudessa ymmärtäneet riittävästi. Mahdollisesti oli myös niin, että pelkät perättömät huhut riittivät leimaamaan rehellisen toiminnan rikolliseksi. Mitä näyttöjä rikollisuudesta muka silloin oli kun ei niitä näyttöjä ole vieläkään esittää?

MTV3:lla esitelyssä videossa Salla Vuorikoski kertoilee tekemistään WinCapita-tutkimuksista. Vahvasti tulee kuitenkin vaikutelma, että Vuorikosken tulkinnat pohjautuvat puhtaasti olettamuksiin ilman todellisia faktoja. Keskustelupalstojen tiedoilla ja MTV3:n palveluksessa olevan Mikko Kainiemen haastatteluilla ei päästä vielä kovin syvälle WinCapitan todellisuutta tutkittaessa.

Samaisella videolla Jussi Eronen toteaa ylimielisesti, että usko suomalaisten fiksuuteen ja rehellisyyteen on murentunut. Mikä on toimittaja/tuottaja Erosen tarkoitusperä tällaisella lausunnolla? Kaiken lisäksi samainen kaveri vielä hymyilee ivallisesti kommenttinsa päälle. Onko tällainen viisastelu ja muiden yläpuolelle asettuminen hyvien tapojen mukaista. Mitäpä jos koko MTV3:n pyramidiuutisointi oli sittenkin pelkkää huuhaata? Kuka sitten nauraa?Monesti painotetaan sitä, että ihmisten tulisi kantaa vastuu omista sanomisistaan. Nyt kahden vuoden "tutkimisen" jälkeen ne mediat, jotka ovat harjoittaneet WinCapitan mustamaalausta, Jouni Laiho ja KRP voisivat yhdessä tuumin lopultakin näyttää toteen sen väittämänsä pyramidihuijauksen.

Pystyttekö siihen vai olisiko teidänkin jo aika myöntää, että WinCapita ei sittenkään ollut pyramidipeli?

Radio- ja televisiotoimittajien liiton tiedote:
http://www.rttl.fi/fi/index.php/salla_vuorikoski/

20 kommenttia:

 1. Juttusi on muuten ihan hyvä, mutta se ei vakuuta yhtään.

  1. Puhut jatkuvasti mustamaalaamisesta, mutta et perustele tai kerro ollenkaan miksi se on mustamaalaamista totuuden sijaan.

  2. Ensin puhut että keskustelupalstoja käytetään todistusaineistona, sitten paljastat että alunperin vihje on löytynyt keskustelupalstalta. Selkeä mustamaalausyritys sinulta. Ei pidä aliarvioida muutenkaan keskustelupalstoja, uskoakseni MuroBBS on sangen tasokas palvelu.

  3. Vastaat olettamukseen olettamuksella.
  "Vahvasti tulee kuitenkin vaikutelma, että Vuorikosken tulkinnat pohjautuvat puhtaasti olettamuksiin ilman todellisia faktoja."

  Et itsekään esitä mitään faktoja.

  Uskon että sinulla on paljon sanottavaa, mutta suoltamispuolta pitää vielä kehittää.

  VastaaPoista
 2. Täysin samaa mieltä olen Migozzin kanssa, turha sinun on noita omia salaliittoteorioitasi kirjoitella, jos et pysty mitään faktaa esittämään. Esimerkiksi tämä lauseesi:

  "WinCapita tarjosi medialle ja poliisille suoraa mahdollisuutta saada lisätietoja clubista mutta jostain syystä virkavalta ei kuitenkaan "halunnut" lisätietoja. Miksi ei?"

  Eihän tuossa ole mitään järkeä, väität jotain ihan omasta päästäsi. Kuka WinCapitasta on tarjonnut viranomaisille tuota mahdollisuutta, oliko se maanpakoon lähtenyt Hannu, maanpakoon lähtenyt Risto vai maanpakoon lähtenyt vyölaukkumies? Vai oliko se WinCapitan ainoa virallinen 'yhteyshenkilö' eli sähköpostiosoite members@wincapita.com? Vaiko Ana Miranda jota ei ole olemassa (tai onhan sen nimisiä kymmeniä tuhansia, muttei liity tähän pyramidiin mitenkään)?

  Täsmentäisit nyt hyvä mies vähän ettei ihan satuiluksi mene!

  VastaaPoista
 3. tais kolahtaa murottajiin!!

  VastaaPoista
 4. Koskas Columbo nostat otsikkosi mukaisesti "kädet pystyyn", jos et kerran todisteita valuuttakaupasta pysty esittämään?

  VastaaPoista
 5. KRP:hän ilmeisesti etsi kanssa faktansa suomi24 ja muropalstalta. Kuulusteluissa ollut henkilö on kertonut, että KRP:n tutkijalla on ollut iso kasa tulostettuja keskustelupalstojen tekstejä pöydällään. Kun kuulusteltava on sanonut, että hän ei ole tiennyt olleensa rikollisessa toiminnassa mukana on KRP:n tutkija tokaissut, että miksi et ole lukenut keskustelupalstoja, sieltä löytyy tietoa asiasta. Että tällä tasollako Suomen poliisin tietolähteet...

  VastaaPoista
 6. on se kumma, että merisalo pääsi kolmen viikon istumisen jälkeen vapauteen, mutta hannua on pidetty jo 8 kuukautta. jos mies on kerran tunnustanut krp:n mukaan, niin minkä ihmeen takia ei lueta pojalle tuomiota? näinhän madoffillekin tehtiin. columbo kirjoittaa muuten ihan asiaa, päättyi juttu miten tahansa. näitä katkeria selkäänpuukottajia ja katkeroituneita metsäläisiä kyllä tässä maassa riittää. en ole missään törmännyt näin henkisesti sairaaseen(taitaa olla myös fyysisesti) kansaan, vaikka on tullu tätä palloa aika paljon kierreltyä. tässä maassa on
  kyllä jokin tosi pahasti vinossa.jatka columbo vaan kirjoittelua, näitä luetaan yllättävän paljon!

  VastaaPoista
 7. Jaahas,on näköjään suoli-idiootit tännekkin pesiytynyt tai sitten surkeat korpit!

  VastaaPoista
 8. Yleensä on ollut niin että poliisia kutsuvat "korpeiksi" rikolliset, joilla on poliisi perässään. Rehelliset kansalaiset puhuvat ihan vaan poliisista, joka tekee tärkeää työtä noiden rikollisten kiinni saamiseksi

  VastaaPoista
 9. Jos kommentoitte, käyttäkää nimimerkkiä.

  Nuo huhupuheet voitte jättää todistelustanne pois, jos ette ole itse kuullut tai asiasta ei ole virallista tietoa - älkää tuoko niitä esiin. Ne ovat yhtä hölynpölyä kunnes toisin todistetaan. Huhujen perusteella voi väittää maailmasta yhtä ja toista, aurinkohan kiertää maata ja silleen.

  Suomessahan nämä talousrikosten tutkimiset kestävät ihan hemmetin pitkään, tuhlataan veronmaksajien rahoja kun ei taida kuitenkaan ammattitaitoa löytyä siltä saralta tarpeeksi. Jenkeissä tuo oikeuslaitos mahdollistaa paljon nopeamman käsittelyn muutenkin tosin.

  Itse en ota suoranaisesti kantaa tuohon syytettyjen syyllisyyteen, on se vain aika pirun huonosti toteutettua bisnestä kuitenkin jos noin epäselväksi menee ja jos tuhansia rikosilmoituksia kuitenkin tehdään kyseisestä lafkasta. Alkuperäisen kirjoituksen laadusta en oikein pitänyt, epäkohdat kirjoitin jo ensimmäiseen kommenttiin.

  Kyllä se totuus sieltä vielä selviää, ei tarvitse alkaa mustamaalaamaan syytettyjä, eikä Suomen kansaa (mikä oli jo pohjanoteeraus jopa nettiväittelyssä).

  VastaaPoista
 10. Ponzi mikä ponzi... muusta ei todisteita tule löytymään. rikollista puuhaa...

  VastaaPoista
 11. Columbon kuin muidenkin capitalaisten kannalta vaan on hankalaa, kun jokaisella tuntuu olevan oma käsityksensä siitä mistä clubissa oikeasti oli kyse. Ainoa mikä on kaikille selvää on se, että rahaa pistettiin sisään paljon ja nyt sitä osalla on, suurimmalla osalla ei.

  VastaaPoista
 12. members@wincapita.com15. syyskuuta 2009 klo 10.56

  Edelliselle kommentoijalle:
  Tuohan se juuri on pyramidien idea, luvataan isot tuotot, mutta ei perusteta mitään oikeaa yritystä ja haeta lupia toiminnalle. Näin homman ja vastuullisten selvittäminen jälkeen päin on sitten mahdollisimman hankalaa, ja päätekijät usein välttyvät vastuusta! Sama kaava oli tässä. Nyt onneksi on todennäköinen päätekijä tallessa, vaikkakin monta muutakin syyllistä varmasti löytyy kunhan asia saadaan tutkittua ja oikeuteen asti.

  VastaaPoista
 13. WinCapita sivut auki!

  http://www.ess.fi/?article=250743
  "Wincapita.fi-sivun logossa on Mannisen mukaan tiettyä symboliikkaa: osa logosta häviää vähän niin kuin itse Wincapitaan sijoitetut rahatkin haihtuivat savuna ilmaan."

  VastaaPoista
 14. Vaikuttaa, että Manninen ei ole perehtynyt WINCAPITAAN. Julkisuuttahan se on tuokin.

  VastaaPoista
 15. Mannisen pitäisi tajuta ettei WinCapitassa rahat mihinkään haihtuneet, vaihtoivat vaan omistajaa!

  VastaaPoista
 16. Vieläkö poliisi etsii niitä rahoja sieltä Panamasta? Tiedottais nyt jotain...

  VastaaPoista
 17. Poliisi lupasi tiedottaa parin viikon sisään, naatitaan ja naareskellaan siihen asti.

  VastaaPoista
 18. Kenelle ne on luvannut ja miten?

  VastaaPoista
 19. Kiitos ensiksi Columbolle blogista, hyvää pohdiskelua ja saimpas makeat naurut esim. MTV 3:n palkitsemistilaisuudesta jossa nuori naistoimittaja sai mediakunniaa huonosti tehdystä työstä. Eikö jokaisessa työssä tulisi tehdä parhaansa palkkansa eteen. Meillä suomessa olisi monella ammattialalla parantamisen varaa. Olen ollut muutamia vuosia Capitan jäsen ja en ole havainnut mitään rikollista toiminnassa tänäkään päivänä.Aikoinaan lähdin mukaan todettuani toiminnan hyväksi. Ainoa ihmetys on KRP:n toimintatapa, eihän se edes yritä tutkia kun ei ota tarjottuja tietoja vastaan ainostaan siksi, että on päättänyt sen olevan rikollista. Mitä tässä on tarkalleen takana, en voi kuin arvailla, ei kai poliisikaan voi olla näin onneton tutkinnassaan. Käyttää vain toissijaisia tietoja ja liikkeelle laitettuja huhuja tutkinnan perustana. Kovin kauaa eivät voi hiekkalaatikolla leikkiä koska se maksaa ja muitakin juttuja olisi. Tulee aika jolloin mediat ja poliisi joutuu vastaamaan totuuden selvittyä. Juupas-eipäs keskustelu on tottakai tälläkin palstalla, itse luotan täysin clubiin ja siihen, että se hoitaa jäsentensä asiat kuten on aina tehnyt.

  VastaaPoista
 20. Morjens Arto, hienosti tulet esiin ja ymmärrän kyllä ajatuksesi jotenkin. Nimittäin kolmisen vuotta olen itse seurannut capita touhuja, siitä asti kun pyydettiin mukaan. Tosin olen kyllä monesti ollut iloinen että selvitin asiat kunnolla ja kieltäydyin kunniasta. Hyvin oli silti "ansa" rakennettu kun vieläkin moni on uskossa. Kyllähän mukana oli kovia myyntimiehiä ja pipsimittarikin vakuuttaa maallikon, jos ei tunne tarkemmin miten ohjelma toimii siellä tietokoneen ruudulla näkyvän osan takana. Siellä on helppo esimerkiksi saldoja muutella "sijoittajien" tileille, jotta näyttäisi tuottoa tulevan. Sitten kun vielä kotiutellaan rahaa niille jotka pyytävät, niin johan usko vahvistuu ja rahaa laitetaan capitaan kaksin verroin enemmän sisään. No eipä mulla muuta, tsemppiä vaan! Mielenkiinnolla seuraan mitä seuraavien kuukausin aikana tapahtuu ja toivon vilpitömästi ettei kovin pahaksi mene.

  VastaaPoista