tiistai 18. elokuuta 2009

Kuka valehtelee?

WinCapitan tapauksesta uutisoitaessa on eri medioissa saanut kuulla ja nähdä monenlaisia asiantuntijoita. Monesti olen miettinyt, että mikä tekee ihmisestä asiantuntijan? Asiantuntija on kaiketi henkilö, joka tietää jostakin asiasta keskivertoa enemmän, joko omasta mielestään tai asiantuntijaksi nimittävän tahon mielestä.

On todella hämmästyttävää ettei valuuttakaupan osalta media ole löytynyt haastateltavakseen ainuttakaan todellista valuuttakaupan asiantuntijaa eli henkilöä, joka itse treidaa tai muuten elättää itsensä valuuttakaupalla. Suomessa ja maailmalla on kuitenkin tarjolla valtavasti todellista tietoa valuuttakaupasta. En voi käsittää miksei tietoa kysytä sieltä missä tietoa on?

Media on nostanut muutamia henkilöitä esille valuuttakaupan asiantuntijoina ja jo näidenkin tahojen lausunnot poikkeavat toisistaan täysin. Olen poiminut kolme mediassa ollutta videoklippiä joista hyvin selvästi käy ilmi, että kaikki "asiantuntijat" eivät ole asiasta samaa mieltä. On siis selvää, että joku valehtelee.

Yksinkertaistettu kysymys kuuluu, kuka valehtelee?

Ensimmäisessä videossa Professori Vesa Puttonen vertaa valuuttakauppaa kolikonheittoon. Tämä näkemys on hyvin kummallinen usean valuuttakaupan parissa työskentelevän tahon mielestä. Saamieni tietojen valossa mm. koulutuksella ja kokemuksella voi saavuttaa lisäetua ennustettaessa valuuttaparien kehitystä. Talouden eri muuttujilla on jossain määrin havaittavia yhteyksiä valuuttakursseihin samoin kuin voimakkailla luonnonilmiöillä, terroriteoilla ja sodilla. Valuuttakaupassa osaava voittaa osaamattoman.

Mielestäni seuraava Vesa Puttosen kommentti on todella epälooginen:

"Moni päätyökseen yrittää ennustaa tän valuuttaparin kehitystä. Käytännössä sen ennustaminen on samanlaista kun kolikonheitto"

En todellakaan ymmärrä miten ihmiset voivat tehdä päätyökseen asiaa mikä ei ole "mukamas" mahdollista? Käsittääkseni päätyöstä maksetaan myös palkkaa. Onko siis niin, että valuuttakurssien "ennustajat" eivät oikeasti osaa "ennustaa" ja heille maksetaan palkkaa pelkästään vilkkaasta mielikuvituksesta? Minun on mahdotonta uskoa, että valuuttakaupan parissa työskentelevät ihmiset heittelisivät päivät pitkät kolikkoa... Todellisilla ammattilaisilla on oltava myös osaamista.

Professori Vesa Puttonen


Toisessa videossa sijoitusalan asiantuntija Pekka Kantanen kertoo jälkiviisauksia ja varsin ylimieliseen sävyyn ihmettelee miksi ihmiset lähtivät mukaan toimittajan mainitsemaan "WC-kerhoon". Kantanen syyttää WinCapitaan sijoittaneita uskosta tyhjään. Kantanen siteeraa Vesa Puttosta ja toteaa ettei WinCapitan toiminta voinut olla mahdollista. Kantasen mielestä WinCapitan jäsenet ovat oppimattomia. Mielestäni tällainen kanssaihmisten luokittelu on täysin sopimatonta käytöstä. Tiedän varmuudella, että WinCapitan jäsenistössä on hyvinkin fiksuja ja koulutettuja kansalaisia. Tätä tosiasiaa asiantuntija Kantanen tuskin tiesi tai sitten hän ei halunnut sitä ääneen myöntää.

Sijoitusalan asiantuntija Pekka Kantanen


Kolmas videoklippi poikkeaakin sitten täysin siitä mitä Vesa Puttonen aiemmin väitti. Yliopistoasiantuntija Timo Leivo oli kommentoinut valuuttakauppaa jollakin tapaa, mutta hankittuaan lisätietoja valuuttakaupan todellisuudesta asiantuntija uskoo valuuttakaupan jättivoittoihin. Jättivoittojen edellytyksenä on, että treidaajalla on osaamista, vipua ja rajattu riski. Käsittääkseni pätevällä treidaajalla on käytössä nämä kaikki kolme osatekijää.

Ensimmäinen asiantuntija väittää kolikonheitoksi ja toinen taas uskoo valuuttakaupan jättivoittoihin. Herrojen lausunnoissa on todella räikeä ristiriita. Molemmat eivät voi olla oikeassa. Maailman valuuttakaupan päivävolyymi 3200 miljardia dollaria voisi myös antaa viitteitä siitä, että ei tuon suuruista toimialaa rakenneta pelkästään kolikonheiton varaan.

Tutkijakoulutettava Timo Leivo


Onko voitollinen valuuttakauppa yhä tarkoin varjeltu salaisuus?

12 kommenttia:

 1. Suurin osa tuosta maailman valuuttakaupasta taitaapi muodostua yritysten ja valtioiden yrityksestä vähentää riskiä kansainvälisessä kaupankäynnissä. Siis kun oikeilla tuotteilla käydään kauppaa ostat vaikka muutamalla miljoonalla kuukaudessa jostain toiselta valuutta-alueelta niin kannattaa aina vaihtaa sitä rahaa silloin kun on edullista itselle. Aika vähän kai valuuttakauppaa pelkän valuuttakaupan takia käydään... ainakaan niin, että sillä pelkästään voittoihin pyrittäisiin.

  VastaaPoista
 2. oletko sitä mieltä?

  VastaaPoista
 3. Kyllä se vaan niin on, että forexia käy todella moni taho puhtaasti valuuttakaupan tuotot mielessä. Valuutta-alustat on juuri tätä varten.

  Toteutuneista tuotoista saa myös hyvin tietoa kun jaksaa Googlettaa. Onkohan Kantanen jaksanut Googlettaa?

  VastaaPoista
 4. Hyvä Columbo! Suomen kansa odottaa seuraavia henkilöitä estradille;
  - Jouni Laiho ("wincapitasijoittajat ovat rikollisia ja raha on saastunutta"
  - Pekka Kantanen ("valuuttakauppa on kolikonheittoa")
  - Salla Vuorikoski (palkittu pyramidihuijauksen paljastaja)
  - Aamulehti (Wincapitan tuomitsija ensimmäisenä lehtenä)
  - Tuija Brax (Wincapita on oikeuslaitoksen sikainfluenssa)
  - Marja Vuorivirta-Heikkinen (Kailajärvi on tunnustanut huijauksen)

  Kovia lausuntoja kaikilta. On aika tulla esiin ja lyödä faktat pöydälle. Montako itsemurhaa ja sairastapausta pitää vielä odottaa???

  VastaaPoista
 5. "Kantasen mielestä Wincapitan jäsenet ovat oppimattomia"

  Näinollenhan Suomen korkeimmassa johdossa on Kantasen mukaan oppimaton wincapitalainen, päättämässä hyvin hyvin tärkeistä valtion asioista!

  Hyi häpeä, Kantanen!

  VastaaPoista
 6. Mihin oli unohtunut Leivon pätkästä se alkuosa? Jossa yksi asiantuntija ja ammattitreidari kertoo klubin käymästä valuuttakaupasta ja hyvistä 70% tuotoista kahdessa viikossa syksyllä 2007. Miksi se on jätetty pois tästä?

  VastaaPoista
 7. Hei!

  Minulle toimitetussa materiaalissa ei ollut videon "alkuosaa". Mikäli se joltakin lukijalta löytyy niin osan sen ilomielin vastaan.

  VastaaPoista
 8. Kuka meidän päättäjistä on wincapitan jäsen?

  VastaaPoista
 9. Missä on tämä treidaus kone? Eikai suuri ja mahtava treidauskone ole vain kadonnut? Jos kerran se oli niin hyvä niin miksei sitä treidaamista jatketa?

  VastaaPoista
 10. siinäpä korpeilla pohtimista...

  VastaaPoista
 11. Pääkorppi ei anna treidauskonetta käyttöön, vaatii kuulemma maksua siitä.

  Nuokinko rahat pitäisi siis laittaa KRP:n tilille. KRP:kö sen treidauskoneen keksikin eikä Hannu Kailajärvi?

  Kyllä törkeäksi menee tämä juttu!

  Ilkka Pitkäsen jääväämisyritykset ovat erityisen törkeitä. Taloussanomat kertoo:
  "Varkauden käräjätuomari Jukka Lumiala myöntää, että oikeusavustajan jäävääminen käräjäistunnosta on erittäin harvinaista. Hänen 30-vuotisen tuomariuransa aikana ei ole sattunut vastaavaa.

  Lumiala kertoo, että alun perin tutkinnanjohtaja piti Pitkästä esteellisenä toimimaan oikeusavustajana."

  Lisäksi KRP:n toimien seurauksena jopa sadoilta ihmisiltä on elämä, yritykset ym. tuhottu!

  Eikö oikeusministerin tai oikeusasiamiehen pitäisi nyt nopeasti puuttua tutkinnanjohtajan toimiin?

  VastaaPoista
 12. sanokaa vielä, että maapallo onkin maalettu...reunoilta voi tippua. wc-kerho on huijausta! columbokin oli fiktiota ts. epätotta.

  VastaaPoista