keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Oxpaha: Wincapitan pääsyytetyn oikeuskäsittely alkaa


Monimediajulkaisu Oxpaha julkaisi 26.1.2011 oheisen tiedotteen:

Vantaan käräjäoikeudessa alkaa 2.2.2011 ns. Wincapita-jutun pääsyytettyjen oikeuskäsittely. Vaikka kyseessä on vasta valmisteluistunto, on sillä yksi tärkeä merkitys. Silloin julkaistaan syyttäjän laatima syyte, joka sisältää poliisin aikoinaan keräämän materiaalin syytteen pohjaksi. Materiaalia tulee oletettavasti paljon, onhan poliisin työkin kestänyt yli kaksi vuotta.

Julkisuuteen tuleva materiaali on monella tavalla mielenkiintoista ja merkityksellistä. Se ansaitsee muutaman ajatuksen ja käytän siihen tämän artikkelin teemat sivustosta. Ensinnäkin materiaali kertoo – lopultakin – mihin poliisin työ on tutkimukseen käytetyn ajan perustunut. On hyvä muistaa perustuen poliisin omaan tiedottamiseen, että poliisilla oli varsin varhaisessa vaiheessa selkeä käsitys siitä mistä rikoksesta on kysymys. Tämä käytetty tutkimus työ on siis ollut enemmän tuon jo valitun linjan todistamista, kuin tutkimustyötä sinänsä. Tätä käsitystä tukee myös valtakunnansyyttäjän julkaisemat asiaa koskevat tiedotteet. Tällä ei ole vähäpätöinen merkitys itse tutkimustyöhön.

Mutta tätäkin merkittävämpi asia liittyen aineistoon on se, että ensimmäisen kerran sadat, ehkä tuhannet wincapitalaiset nyt kuulevat mitä todella on tapahtunut näiden vuosien aikana. Voi hyvin olla, että osa siitä tiedosta tulee olemaan heille järkyttävää luettavaa.

Sitten on vielä tämä media. Lukekaa vaikka Aamulehden kirjoitus, joka on julkaistu 21.1. kirjoittajana Olli-Pekka Nissinen. Juttunsa alussa Nissinen aivan oikein kertoo, että Kailajärvi on vasta pääepäilty. Mutta sitten hän kirjoittaa: Vantaalla käsitellään vain Kailajärveä ja avunannosta epäiltyä naista koskevat syytteet. Muiden pääepäiltyjen ja huijauksesta hyötyneiden osalta jutut ovat vielä, joko esitutkinnassa tai syyteharkinnassa. Ketä ovat muut pääepäillyt? Poliisi on itse ilmoittanut että Kailajärvi ja hänen naisystävänsä ovat pääepäiltyjä. Mistä nämä muut ovat ilmestyneet Aamulehden tietoisuuteen? Mutta vielä pahempaa on lauseen loppuosa: huijauksesta hyötyneiden osalta jutut ovat joko esitutkinnassa tai syyteharkinnassa. Miten se on mahdollista? Jos asiat näiden henkilöiden kohdalta ovat esitutkinnassa tai syyteharkinnassa, miten Nissinen tietää heidän hyötyneen huijauksesta? Jos ”huijaus” on tapahtunut, senhän toteaa oikeus, ei Nissinen? Ja jos nämä tapaukset ovat esitutkinnassa tai syyteharkinnassa nämä kyseiset ihmiset ovat Suomen lain mukaan syyttömiä, eivät huijauksesta hyötyneitä. En yritä nyt suorittaa diplomia semiotiikassa, mutta juuri tällainen kirjoittaminen ja median käytös on luonut tilanteen jossa yksityiset ihmiset tuntevat suurta turvattomuutta oman oikeusturvansa vuoksi. Korostan, että jokainen rikostapaus, joka viedään oikeuteen on aina oma tapauksensa. Niitä ei voi ”niputtaa”. Voidakseen saada tuomion henkilön on tehtävä rikos, joka on tapahtunut tiettynä aikana tietyssä paikassa ja se on tietyn lain mukaan rikos.

Odotan pelonsekavin tuntein, mitä tämän tasoinen journalismi saa aikaan, kun he lukevat alussa mainitsemani pöytäkirjat.

On myös varmasti totta, että monella wincapitalaisella on osittain ruusuinen kuva siitä mitä tapaus pitää sisällään. En todellakaan ole sitä mieltä, että jos jokin rikos on tapahtunut ja se pystytään osoittamaan todeksi, sitä ei tuomittaisi. On selvää, että viranomaisten toiminta ja median mustamaalaaminen on synnyttänyt sairaan tilanteen jossa ”salaliittoteoriat” kytevät. Monella on varmasti sellaisia ajatuksia, että Wincapita jutussa on kyse täysin viattomien ihmisten vainoamisesta. En usko, että näin on kategorisesti. On selvää, että juttu sisältää asioita jotka on hyvä käyttää rikostutkinnan läpi ja tehdä se hyvin. Mutta olen myös sitä mieltä, että rikostutkinta on suoritettu huonosti.

Minulta on kysytty, miten tutkinta sitten olisi pitänyt suorittaa? En tiedä. Eikä minun tarvitsekaan tietää. Jos toimittaja näkee, että siltä on sortunut koska se oli huonosti rakennettu hänellä on oikeus kirjoittaa, että silta sortui koska se oli huonosti rakennettu. Häneltä ei silti edellytetä siltainsinöörin taitoa ja kykyä kertoa, miten silta olisi pitänyt rakentaa. Niin että se kestää.


http://www.oxpaha.fi/wincapita.html

3 kommenttia:

 1. Sallisella ja Oxpahalla on hyvä ote asioihin, on ilo lukea kerrankin julkaisua jossa puhutaan asioista oikeilla nimillä suoraan, vääntämättä ja kääntämättä.

  Toivottavasti kaikki ns.lähimmäiset ymmärtäisi tämän harvinaisen asian todellisen arvon.

  Muu lehdistö ja media näyttää jauhavan melkein joka asiasta täyttä p..... ja kunnon rehtiä, rehellistä ja objektiivistä asioiden tarkastelua ei kyllä tunnu enää mistään löytyvän.

  Toivottavasti uusi yrittäjä ja totuuden äänitorveksikin kutsuttu Oxpaha saa tukea ja kannatusta tilauksien muodossa ja kasvaa jättimäiseksi uudeksi "KARPOKSI" Suomeen, nimittäin sitä tänne kaivataan...

  Luulenpa että jos tää Oxpaha syystä tai toisesta pannaan "hiljaiseksi" toista yrittäjää ei tasan varmasti tule tällä vuosisadalla meidän iloksi ja muu media nauraa.

  Muuten...Karpoa ikävöidessä tilasin Oxpahan.

  Hyvä Columbo, Hyvä Oxpaha, kaikki mukaan ja tukemaan Sallista uudessa haasteessa !!

  Kertoilee: Jussi keskeltä Suomea

  VastaaPoista
 2. Oxpaha, suomen viranomaisten kauhu ! Tähän maahan tarvitaan sellaista isoa mediaa joka puhaltaa pilliin ja antaa julkisen litsarin huonosti käyttäytyvälle virkamiehelle. Se onkin paras peloite virkamiehille, kääntää pöytä aivan toisin päin.

  Muutenkin olen sitä mieltä tästä WinCapita asiasta, että siitä asiasta ei puhuta, mistä pitäisi puhua. Hannua on estetty maksamasta jäsenille heille kuuluvat tuotot valuuttakaupan signaalijärjestelmästä. Syyttäjän onkin vaikea enää kiemurrella vastuusta, kun Hannu jyrähtää oikeussalissa ja näyttää useamman mapillisen dokumenttia ohjelmiston suorittamista tuotollisista osto/myynti-tilauksista EUR/USD-valuutoilla.Aivan kuten Tuusulan oikeudenkäynnissä kävi. Tätähän ei tietenkään maksetut mediat, kuten MTV3 ja Aamulehti kerro.

  On sitä osattu ennenkin:

  "Uutistoimisto Reuters tarjosi kansainväliseen levitykseen uutiskuvaa venäläisen retkikunnan uhkarohkeasta sukelluksesta 4261 metrin syvyyteen pohjoisnavalla pari vuotta sitten. IS paljastaa, että Reutersin uutiskuva valloituksesta onkin peräisin Titanic-elokuvasta."  WTF?!!!!!!!!!!!!

  "IS soitti heti aamulla Reutersin kuvatoimitukseen Lontooseen, missä hämmästyttiin tiedosta, että heidän levittämä kuva Venäjän pohjoisnapasukelluksesta onkin Titanic-elokuvasta.

  - Ihanko totta? kuvatoimituksesta vastattiin epäuskoisesti. Naurunpurskahduksen jälkeen kuvatoimituksessa kuitenkin vakavoiduttiin hyvin nopeasti."


  Olettanen että samanmoinen "vakavoituminen" valtion virkamiehillä ja varsinkin MTV3:n vaikutuspiireissä on HYVIN lähellä. Näytöt aikanaan WinCapita-yhtiön lanseeraaman ohjelmiston hyvinkin tuottoisasta toiminnasta valuuttakaupan alalla, ovat täysin kiistattomat. Tästä jutusta tullaan antamaan hyvin rankkoja tuomioita, aivan muille kuin WinCapita-yhtiön vaikutuspiiriin kuuluville.  I Rest my Case

  / Pomppis

  VastaaPoista
 3. Tuo epäilyjuttu on Salliselta hyvä pointti. Toisaalta hyötyjien jutut vietäisiin kuitenkin myöhemmin tutkintaan. Mielestäni on ihan hyvä, että Poliisi vaihteeksi edes yrittää olla tehokas. Verrataan vaikka yhdysvaltoihin missä madoff oli vankilassa kärsimässä 150 vuoden tuomiotaan jo puolessa vuodessa tutkinnan aloittamisesta ja apurit tutkinnassa, kun täällä ei ole vielä koko tutkintaa saatu edes ensimmäistä vaihetta pidemmälle.
  Poliisin ja syyttäjän toiminnan tehottomuus vaarantaa tosiaan tavallisen pulliaisen oikeusturvaa, ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää saada mahdollisimman paljon resursseja syyttäjälle.

  VastaaPoista